Europas sista vildmark

Min kollega Hanna och jag åkte till Ammarnäs för att träffa Eva Bromée. Innan vi åkte dit hade jag hört otaliga historier om henne, en “modern normad” som lever större delen av året på fjället med sina djur och sin sambo Olof Johannes. Eva beskriver sig själv som “jaktguide” men efter att ha tillbringat ett dygn med henne känns det som en bråkdel av allt annat som hon också är.

Vårt första möte med Eva blir då hon kommer släpandes på en nyslaktad renkropp i storleken av henne själv, “jag ska bara hänga upp den här i garaget, sen kan vi fika”. Hon berättar för oss om sin innerliga kärlek till naturen, djuren och de liv som hon lever. Hon kallar Vindelkroken (fjället) för “Europas sista vildmark” vilket hon senare med stolthet visar upp för oss. Här lever Eva och Olof Johannes (Ola) med renarna och hundarna.

Ett dygn senare åker vi 115 mil hem igen och jag är full av beundran över den starka, varma och levande person som vi fått möta och lära känna.

Se filmen om Eva: https://www.youtube.com/watch?v=wJoqZbzdq5c
Eva & Olof Johannes egen hemsida: http://www.luonddus.se/


Foto: Eva Bromée

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Both comments and trackbacks are currently closed.